понеделник, 6 юни 2011 г.

Мога ли да променя морала на своето време?

Темата за морала ни вълнува от дълбока древност.
Моето поколение живее в един голям свят на бързи и големи промени. През последните години все повече се говори за тероризъм, за масови безредици, за противопоставяне на етносите. Съвременният морал трябва да зачита свободата на вероизповеданията и никой няма право да отнема човешки живот.
Може ли един човек да промени светогледа, нагласите и нравите на хората?
Според мен това е непосилно дори за Бог, а какво остава на мен като ПР специалист.
Моето поколение е поколение на мобилните комуникации, компютрите, Internet. Информацията, която разменяме е голяма. От една страна това ни обогатява, но крие и своите рискове. Всички сме чували за опасностите, които стоят от другата страна, но не познаваме истинската им същност. Има хора без морал, които злоупотребяват с невинни деца и унищожават тяхното бъдеще.
По-възрастните казват: „Младите нямат морал, пушат, пият, дрогират се. Много невъзпитана и мързелива младеж...”.
Аз мисля, че не е точно така. Всяко време си има своите норми на поведение, мода, вкусове. Недопустимо е било преди години да се ходи на училище с обеца на носа, с раздърпани дрехи, но същите тези младежи в много случаи са природозащитници, участват в благотворителни мисии, с две думи „Добри хора”.
Ние, младежите от моето поколение, трудно бихме превели старица през улицата, както нашите майки и бащи пионери. Но както всичко има и изключения. Не трябва да слагат цялото млада поколение под един общ знаменател. „Разни хора, разни идеали” беше казал един мъдър човек. Да, ние сме по-невъздържани и по-свободолюбиви, но също почитаме възрастните и близките, просто го изразяваме по по-различен начин. За моето поколение също важат правилата „Не убивай!”, „Не кради!”, „Не поробвай” и още много други, но винаги е имало хора от тъмната страна. Някои не устояват на изкушенията, охолството и презадоволеността и те ги променят към лошо.
Изглежда, че моралът се разглежда различно през различните епохи. Моралното в една държава може да не е морално в друга. Моралът е система от ценности и принципи на поведение. Той се формира у човека по време на неговото израстване и формиране като личност. Трудно бихме могли да го променим или изкореним. Това е една непосилна задача дори за най-добрият ПР специалист. Да ние можем да ги насочим, да им покажем правилният път, но кой път ще поеме обществото не можем да кажем. Това е бича на сегашното поколение, лошият морал. Но кои сме ние, че да се месим, в свят изпълнен с неправда. Хората сами избират своят път, а ние можем само да се надяваме да изберат правилният.

Няма коментари:

Публикуване на коментар